Proces van zelf wijn maken

Om je vast wat wegwijs te maken met je eigen wijn maken zullen we op deze pagina héél globaal de 7 stappen beschrijven die er nodig zijn om zelf wijn te maken.

  1. Persen; de basis van ieder wijn is het sap. Over het algemeen wordt er druivensap gebruikmaak het sap van veel andere vruchten kan ook. . Diverse recepten voor wijnen gemaakt uit andere sappen zullen in de toekomst op deze site te vinden zijn. Maak je gebruik van vruchtenconcentraat dan kan je deze stap overslaan, maar je zou bijvoorbeeld ook zelf geperst sap kunnen vermengen met het vruchtenconcentraat. Indien men gebruikt maakt van rode druiven zal men in dit stadium al moeten bepalen of men witte of rode wijn wil maken. Wat velen niet weten is dat er van rode druiven ook witte wijn gemaakt kan worden. Dit kan door de zaden en schillen er bij het persen al uit te zeven. Laat men de zaden en schillen zitten, wat een paar uur kan zijn tot een paar weken houdt men van een lichte rosé tot een donker rode wijn over.
  2. Fermenteren; na het persen zal het fermentatie proces plaats vinden. Hierbij worden de suikers in het vruchtensap omgezet in alcohol. Ook zal er bij dit proces koolzuurgas gevormd worden. Het is noodzaak dat het gisting proces bij een temperatuur onder de 30 graden plaats zal vinden aangezien het gisting boven de 30 graden stopt. Dit kan soms lastig zijn omdat een gistingsproces juist warmte veroorzaakt. De keuze voor ruimte in je huis waar je dit fermenteren plaats wil laten vinden is dan ook zeer belangrijk, zeker in de zomer. Proces van fermenteren duurt van 4 tot 10 dagen tot de gistcellen zijn afgestorven.
  3. Filteren; Nu zal de wijn moeten worden gefilterd om zo al het zwevend materiaal er uit te krijgen. In eerste instantie zal de wijn een tijdje stilmoeten laten staan waarbij de meeste deeltjes naar de bodem afzinken zodat de wijn makkelijker gefilterd kan worden.
  4. Nu is de wijn geschikt om in een wijnvat op “leeftijd” te laten komen. Hierdoor krijgt de wijn zijn karakteristieke smaak die afkomstig zijn uit het hout.
  5. Stabilisatieproces; bij dit proces zal men het wijnsteenzuur verwijderen. De tartarates die aanwezig zijn in het druivensap hebben de neiging om bij het op leeftijd laten komen van de wijn kristallen te vormen. Deze kristallen kunnen het beste worden verwijderd door het wederom te filteren.
  6. Pasteurisatie; Als de wijn minder dan 14% alcoholpercentage heeft zal deze worden gepasteuriseerd. Dit kan door verhitting maar ook koud door het te filteren door microporeuze filters net voor het bottelen.
  7. Bottelen; de wijn is gereed om het in de flessen te doen, dit noemen we bottelen.