Voor je begint met wijn maken

Wijn werd voor het eerst 8.000 jaar geleden gemaakt. Wij raden aan als je overweegt om zelf wijn te gaan maken iets te leren over de geschiedenis van het wijn maken, dit zal zeer nuttig zijn. De meeste mensen zijn van mening dat je goede wijnen alleen kunt kopen van bekende wijnkelders, maar dat is zeker niet zo. Door meer te leren over de geschiedenis van zelfgemaakte wijnen komt men meer te weten over de fundamentele grondslagen van de wijnbouw die al duizenden jaren wordt gebruikt.

Wat veel mensen denken is dat er voor wijnen alleen gebruikt wordt gemaakt van sap uit druiven. Dit is een grote misvatting want er zijn veel mooie en populaire wijnen die gemaakt worden van andere soorten fruit, bloemen en zelfs groenten. Na verloop van tijd zullen we op deze site ook lekkere recepten van wijnen uit andere vruchten plaatsen, denk daarbij bijvoorbeeld aan wijn uit veenbessen of watermeloen.

Veel van de zelfgemaakte wijnen worden de zogenaamde “land wijnen” genoemd. Voor deze wijnen wordt gebruik gemaakt van ingrediënten zoals druiven, vlierbessen, bramen, appels, perziken, en vele andere prachtige gecultiveerde vruchten die in Nederland groeien.

Leren hoe je zelf wijn kan maken is een fascinerende en leuke hobby! Voor een beginnend wijnmaker adviseren wij je om het in eerste instantie te houden bij de eenvoudigste en meest erkende wijnen ter wereld, rode en witte wijnen. Na meer ervaring te hebben opgedaan en je de kennis bezit over de grondbeginselen van het wijn maken kan je overstappen naar de meer geavanceerde exclusievere wijnen.